Bağımsız Büro Sendikası

Sadece Üyesine Bağlı Bağımsız Sendika

BAĞIMSIZ BÜRO SEN ATATÜRK
ATATÜRK & BAĞIMSIZ BÜRO SEN

10-16 Mayıs Engelliler Haftası”nı kutluyoruz.

BASK -mayis-engelliler-haftasini-kutluyoruz-

“Covid-19 salgını nedeniyle evlerimize kapandığımız şu günlerde Engelliler Haftası nedeniyle, engellilerin yaşadıkları sorunlara ilişkin tespit ve taleplerimizi paylaşmak istiyoruz:

Resmi istatistik verilerine göre 10 milyonu aşkın vatandaşımız veya her 8 kişiden biri engelli gözükmektedir.

Bu oran ve rakamın ağırlığı altında, onların büyük bir çoğunluğu gibi evlere kapandığımız Covid-19 salgını döneminde başta her seviyedeki yöneticiler olmak üzere herkesi empati yapmaya ve sokağa çıkma yasaklarına ve kısıtlamalara dayanamadığımız şu günlerde ömrünü belirli mekanlara hapsolarak yaşayan engellilerimizin sorunlarına farkındalık oluşturmaya çağırıyoruz:

COVİD-19 ENGELLİLERİN HAYATINI ÇOK ZORLAŞTIRDI

Covid-19 salgını toplumun tüm kesimlerinin yaşam döngüsünü ve alışkanlıklarını değiştirmeye zorlamakla birlikte, aralarında engellilerin de bulunduğu dezavantajlı gurupların katlandığı zorluk ve engelleri arttırmış, salgının psikolojik baskısını daha fazla hissetmelerine yol açmıştır.

Engellilerin sağlık ve yaşamlarına yönelik yeni aksaklıklar ve riskler oluşturmuştur.

İstihdam edilmeleri zorlaşmış, işsizlik oranı artmıştır.

Gıda, temel malzemelere, ilaç, fizik tedavi ve sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar ve aksaklıklar yaşanmaktadır.

Kamu tarafından oluşturulan Alo 183, vefa destek hattı ve benzeri uygulamalar gösterilen gayretlere rağmen yeterli olamamaktadır.

İşitme engellilerin maske kullanma nedeni ile iletişim kuramaması yaşanan sorunları anlayabilmek için  empati yapmamız için önemli bir örnektir.

Bulaş riski en yüksek grubu oluşturan görme engellilerin, tam kapanma veya kısıtlama dönemlerinde alışık oldukları yerlerden alışveriş imkanları azalmış, alışık oldukları mekanlar kapalı olduğu için diğer bakkal veya marketlere gitmeleri zorlaşmıştır.

Covid-19 salgını döneminde özel gereksinimi olan çocukların eğitimden uzak kalmaları hem kendilerini hem de ailelerini zorlamakta, bu güne kadar katettikleri yolu olumsuz etkilemekte ve gerilemelere sebep olmaktadır.

Bu örnekleri her engelli gurubu için ayrı değerlendirmek sorunun büyüklüğünü görmek açısından önemlidir.

Bu dönemde engellilere yapılan sosyal yardımların artması memnuniyet verici ama yeterli değildir. Geçim ve gelir sorunu önemini korumaktadır.

 

COVİD-19 SONRASINA HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

Engellilerin Covid-19 salgını öncesi birikmiş sorun ve taleplerinin ağırlığı devam etmektedir.

Sayılı günlerin geçeceğini umarak, hem Devlet ve hem de toplum olarak Covid-19 sonrasına hazırlıklı olmalıyız.

Başta eğitim, istihdam ve sosyal hayata katılma olmak üzene engellilerin sorunlarına karşı yeterli hassasiyetin gösterilmesi, yasal yükümlülüklerin hayata geçirilmesi, standartlara uygun düzenlemeler yapılarak erişilebilirliğin yeterince sağlanması sadece ahlaki değil hukuki bir gerekliliktir.

Bunun için önce zihinlerimizdeki engelliliği kaldırmalıyız.

Her şeye rağmen, Engelliler Haftası nedeniyle birlikte yaşama ilkesinin hayata geçirilmesi için arada bir kendimizi engelliler yerine koyarak 10-15 dakika empati yapmaya, herkesi ve her kurumu engel çıkarmaktan vaz geçmeye çağırıyor, “10-16 Mayıs Engelliler Haftası”nı kutluyoruz.”

YORUM YAZ