Görüntülenme Sayısı: 2335
TÜKETİCİ ŞİKAYETİ OLANLAR DİKKAT.
TÜKETİCİLER, TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU YAPABİLİYOR.
10 Mayıs 2018 tarihinde toplanan 22. Tüketici Konseyi’nde BASK’ı temsil eden Genel Sosyal İşler Sekreterimiz Murat Aktaş, Tüketici Hakem Heyetlerine e-Devlet üzerinden başvuru yapılabildiğini ancak bazı hususlara dikkat etmek gerektiğini belirtti.
Genel Sosyal İşler Sekreterimiz Murat Aktaş; tüketicilerin mağduriyet yaşamaları durumunda e-Devlet üzerinden şikayette bulunabileceklerini belirterek şu hususlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti:
“Daha önce Tüketici Hakem Heyetlerine şahsen, avukatlar aracılığı ile veya posta yoluyla yapılabilen başvurular, artık Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın “Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe girmesi sebebi ile ; elektronik ortamda yapılabilecek. Başvurular e-Devlet kapısı üzerinden "Tüketici Bilgi Sistemi" ile yapılacaktır.
Tüketiciler başvurularını, (tuketicisikayeti.gtb.gov.tr) adresine e-Devlet şifreleri ile giriş yaptıktan sonra ilgili ekrandan gönderebileceklerdir.
Kullanıcılar “Tüketici Şikâyeti Uygulaması”na girip “Tüketici Şikâyeti Başvuruları (https://tuketicisikayeti.gtb.gov.tr/home/Dashboard)” adımından başvurularını gerçekleştirebilirler. E-devlet üzerinden giriş yapıldığı için kişisel bilgiler zaten otomatik olarak doldurulmuş olarak geleceğinden, tüketicilere sadece şikâyetlerini detaylı olarak ilgili bölüme yazmaları kalıyor.
Elden başvurmaktan hiçbir farkı olmayan ve yasal dayanağı olan başvuru sonuçları kısa süre içerisinde gerekli iletişim bilgileri üzerinden tüketicilere aktarıldıktan sonra sorunun çözümüne dair gerekli tüm adımlar atılmaktadır.
Elektronik ortamda yapılan başvuruların e-Devlet sistemi üzerinden "Tüketici Bilgi Sistemi" ile yapılması zorunludur. Bu başvuruların geçerli olabilmesi için, uyuşmazlıkla ilgili başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması, gerekli bilgi ve belgelerin sisteme yüklenmiş olması gerekmektedir.
Konusu, sebebi ve tarafları aynı olan uyuşmazlık ile ilgili olarak birden çok tüketici hakem heyetine veya aynı tüketici hakem heyetine birden fazla başvuruda bulunulamaz.
Elektronik ortam dışında yapılan olan diğer başvuru şekillerinde de, uyuşmazlığa konu olan bilgi ve belgelerin asılları başvuruyu yapan tüketici tarafından muhafaza edilecektir. Belgelerin birer örneği Başvuru Formu ile birlikte Tüketici Hakem Heyetlerine verilir. Belge asılları uyuşmazlığın sona ermemesi ile konunun Tüketici Mahkemelerine intikali halinde mahkeme heyetine sunulacaktır.
Tüketiciler; uyuşmazlığa sebep olan her türlü mal ve hizmet alımı ile ilgili 4.570.-TL’ ye kadar olan mağduriyetlerinde bağlı bulundukları ilçe Tüketici Hakem Heyetleri’ne, 6.860.-TL. Ye kadar İl Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirler.
Kullanıcılar maddi bir değer belirtirken söz konusu meblağ döviz cinsinden ise başvurunun gönderildiği günkü Merkez Bankası döviz satış kuru baz alınacak. Süreçteki artıştan veya düşüşten etkilenme durumu tüketici/kurum aleyhine veya lehine söz konusu olmayacak.”
Genel Sosyal İşler Sekreterimiz Murat Aktaş, stor perde kordonlarının çocuklar için boğulma tehlikesi yarattığını vurgulayarak, anne-babaların dikkatli olmalarını istedi.
hatice buzrul
dsmart 144 tl lik fatura ödemem var yüzde 25 engelli indirim olduğu halde ki rapor bilgilerim mevcut dsmartta ama hakkım olan indirim yapılmıyor yapılıyor gösteriliyor ama hesaplamada yalan orta çıktı yardımcı olun lütfen