Görüntülenme Sayısı: 14169
MEMURLAR İLE KAMU İŞÇİLERİ ARASINDAKİ MAAŞ FARKININ SORUMLUSU KİM?
Resimlerde gördüğünüz grafikler, üzerlerinde de belirtildiği gibi; 2002-2019 yılları arasında kamu işçileri ve memurların ortalama ücretleri ile en düşük memur aylığının TL, dolar ve çeyrek altın bazında karşılaştırmalı grafikleridir.
Rakam ve oranlar Devletin resmi rakamlarıdır.
2002 yılının baz alınmasının sebebi memurların toplu pazarlık görüşmelerine oturmalarının, yani 4688 sayılı Yasa gereğince ilk toplu görüşme pazarlığının yapıldığı yıl olmasıdır.
Memurlar ve işçiler aynı hükümet ve aynı bakan ile toplu pazarlık yürütmektedir.
2012 yılından beri de hem işçi hem memur sendikaları 2 yıllık toplu sözleşme imzalamakta ve pazarlıkları aynı yıl yapmaktadır. Bir farkla ki, işçiler aynı yıl, memurlar bir sonraki yıl için pazarlık yürütmektedir. Her iki kesimin pazarlık takripleri arasında 30 gün ile 60 gün bulunabilmektedir.
İşçi sendikalarının bu başarısını tebrik ediyoruz.
11 Kalkınma Programında 2019 yılında memurların nominal maaş artışı % 19,1, kamu işçilerin ki ise % 20,5 artış gösterdiği hususu yer almıştır. Memur-Sen bu farkı anlatmak zorundadır.
2002 yılında kamu işçileri ile memur aylıkları arasında 2,3 kat fark olduğu Hükumet programlarında belirtilmişti.
ÖNCE TOPLU SÖZLEŞME MASASI SAHTE SENDİKALARDAN TEMİZLENMELİ
Memurlar 2002 yılından beri Hükümet ile toplu pazarlık masasına oturmaktadır. Bu dönemde 2009 yılına kadar Kamu-Sen, 2009-2019 arasında da memur-Sen pazarlıkları yürütmüş, toplu pazarlık masasında Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK birlikte oturmuşlardır.
Dolayısıyla memur yoksulluğunun sorumlusu bu üç konfederasyondur.
Grafikler kamu işçilerinin durumu ile memurların aylıkları arasındaki uçurumu açıkça göstermektedir.
Bu uçurumun sorumlusu toplu pazarlık masasına ve Kamu Personeli Danışma Kuruluna (KPDK) birlikte oturan Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK’tir.
Bu üç konfederasyon toplu pazarlık masasından uzaklaştırılmadıkça ve o masaya BASK’ın eli değmedikçe o grafiklerin memur lehine düzelme şansı yoktur.